Toidu ümberjagamine ja annetamine

Toidu annetamisel ja ümberjagamisel tuleb nii annetajatel kui ka heategevusasutustel ja organisatsioonidel tagada toidu ohutus.

Amet on koostanud juhendi „Toiduohutus annetamisel“. Juhend on suunatud kõigile toidukäitlejatele ning heategevusasutustele ja organisatsioonidele, kes tegelevad toidu ümberjagamisega.

Toidu ümberjagamine on protsess, mille puhul tarbimiskõlbulik toidu ülejääk, mis muidu võib raisku minna ja visatakse ära, kogutakse kokku ja jagatakse inimestele, eelkõige abivajajatele.

„Toiduohutus annetamisel“ juhendis on kajastatud järgmised teemad:

  • Kohalduvad õigusaktid
  • Kuidas tagada toidu ohutus toidu ümberjagamisel ja annetamisel
  • Annetaja ja annetuse vastuvõtja nõuete erisused
  • Millist toitu ja kuidas võib ümber jagada ja annetada :
    • müügipakendisse pakendatud toit
    • müügipakendisse pakendamata toit
  • Toidu ladustamine ja transport
  • Toidu külmutamine annetamise eesmärgil
    • millist toitu võib külmutada?
    • külmutatud toidu märgistamine
  • Toidu jälgitavuse tagamine


Toidu ümberjagamisel ja annetamisel saab juhinduda lisaks ka Euroopa komisjoni juhendist, milles esitatakse toiduohutuse juhtimise süsteeme käsitlevad suunised toidu jaemüügi, sealhulgas toidu annetamise kohta (2020/C 199/01).

Parim enne

  • „Parim enne“ ehk minimaalne säilimisaja tähtpäev – kasutatakse pikema säilimisajaga toitudel. Pärast kuupäeva möödumist võib toidu lõhn, maitse ja tekstuur halveneda, kuid veel mõnda aega on selle söömine ohutu.
  • "Parim enne" tähtpäeva ületanud toitu tohib müüa ja jagada, kui see on eraldatud uuest kaubast ning tarbijat on tähtpäeva möödumisest teavitatud. Sellise toidu müüja või jagaja peab olema teadlik, et tema vastutab sellise toidu ohutuse eest ning ei jaga toitu, mis ei kõlba enam süüa.

Kõlblik kuni

  • „Kõlblik kuni“ ehk tarvitamise tähtpäev – kasutatakse kiirestiriknevatel toitudel, millede puhul tuleb kindlasti kinni pidada pakendil märgitud säilitamise tingimustest.
  • Pärast „kõlblik kuni“ kuupäeva möödumist ei tohi toitu enam müüa, jagada ega tarbida.

Tegevusest teavitamine

Toidukäitlejad, kes soovivad toitu annetada ei pea ametit eraldi oma tegevust teavitama, v.a juhul kui jaekaubandusettevõte soovib annetamise eesmärgil loomset toitu külmutada (loe täpsemalt juhendist).

Heategevusasutused ja organisatsioonid, kes ei ole toidukäitlejad, peavad oma tegevusest ametit teavitama. Lisaks peavad oma tegevusest teavitama ka vahendajad, kes toidu ümberjagamise hõlbustamiseks viib kokku annetaja ja vastuvõtja (abivajaja) nt toidujagamiskappide kaudu.

Tegevusest teavitamise kohta leiab rohkem informatsiooni siit.

Viimati uuendatud 27.10.2023