Toit

Toidu valmistamisel on oluline jälgida toiduohutuse nõudeid.

Toiduohutuse viis võtit

Hoia puhtust

  • Pese käsi enne toidu valmistamist ja korduvalt toidu valmistamise ajal
  • Pese käsi pärast tualettruumi kasutamist
  • Pese ja desinfitseeri kõik pinnad ja köögiriistad, mida kasutad toidu valmistamiseks
  • Hoia köök ja toit puhtana putukatest, kahjuritest ja muudest loomadest

Eralda valmistatud toit toorest

  • Hoia toores loomaliha, linnuliha ja mereannid eraldi muudest toiduainetest
  • Tarvita toore toidu töötlemisel eraldi köögitarbeid (nuge ja lõikelaudasid)
  • Säilita toitu anumates, et vältida valmistatud toidu kontakti toorega

Küpseta põhjalikult

  • Küpseta toitu põhjalikult, eriti loomaliha, linnuliha, mune ja mereande
  • Kuumuta suppe ja ühepajatoite keemiseni, et jõuda kindlasti vähemalt temperatuurini 70°C. Looma- ja linnuliha puhul vaata kindlasti, et leem oleks läbipaistev ja mitte roosakas. Et kindel olla, kasuta kraadiklaasi.
  • Kuumuta toitu ka teistkordsel soojendamisel põhjalikult

Säilita toitu ohutul temperatuuril

  • Ära jäta valmistatud toitu toatemperatuurile kauemaks, kui 2 tundi
  • Külmuta valmistatud ja riknev toit vajadusel koheselt (soovitavalt alla 5°C)
  • Hoia valmistatud toitu kuni serveerimiseni kuumana (üle 60°C)
  • Ära säilita toitu liiga pikalt, isegi mitte külmutatult
  • Ära sulata külmutatud toitu toatemperatuuril

Kasuta puhast vett ja värsket toitu

  • Kasuta puhast vett või töötle seda, et olla kindel selle puhtuses
  • Vali kasutamiseks ainult värskeid ja tervislikke toiduaineid
  • Vali ohutuse eesmärgil töödeldud toiduaineid, näiteks pastöriseeritud piim
  • Pese puu- ja juurvilju, eriti juhul, kui sööd neid toorelt
  • Ära tarvita toiduaineid, mis on ületanud aegumistähtaja

Allikas: WHO materjal 

Grillimine on suve lahutamatu osa. Nagu muu toidu valmistamisel, nii tasub ka grillimisel meeles pidada toiduohutuse viit põhimõtet. 

Pese käed! 

  • Enne toidu valmistamist tuleb pesta käed! Käed tuleb korralikult pesta ka peale toore kala, liha või lihatoodete käsitlemist. Kui sul ei ole kätepesuks piisavalt vett, kasuta käte puhastamiseks apteegis müüdavaid ühekordseid desinfitseerivaid salvrätte. Võimalusel ära puutu kätega toorest liha või marinaadi ning aseta liha või vorstid grillile kasutades kahvlit või muid grillitarvikuid. 

Hoia liha jahedas! 

  • Hoia toores liha, lihatooted ja muud kiiresti riknevad toidud jahedas (+2-+6 kraadi). 
  • Pea meeles, et ka vaakumpakendis ning marineeritud tooted tuleb hoida jahedas. Ära kasuta „kõlblik kuni“ tähtaja ületanud tooteid! 
  • Hoia toitu jahedas kuni grillimiseni ja võta jahedast välja vaid nii palju, kui korraga tarbida jõuad. 
  • Kui sul ei ole võimalik kasutada külmkappi, jahutuskotti või külmakasti, siis osta toit võimalikult grillimispaiga lähedalt, et toit ei seisaks kaua soojas. 
  • Toores liha, hakkliha, kala jm küpsetamist vajavad tooted tuleb hoida teistest toitudest eraldi. Säilita toit võimalusel pakendites, et vältida toore liha ja lihatoodete kokku puutumist muude toitudega. 

Küpseta õigesti! 

  • Hakklihast valmistatud kotletid, sea- ning linnuliha tuleb korralikult läbi küpsetada, et võimalikud haigustekitajad häviksid. Ära maitse toorest hakkliha või kotletitainast! 
  • Ära siiski ka üle küpseta, sest kõrbenud toidus leidub samuti tervisele kahjulikke ühendeid- PAHe. Samal põhjusel ära viska toidu küpsetamisel grilli või lõkkesse käbisid. 
  • Kasuta süütevedelikku kasutusjuhendi kohaselt. 

Hoia toores ja valmis toit eraldi! 

  • Hoia ära võimalik bakterite levik toorest toidust valmistoidule. Toore liha ja lihatoodete hoidmiseks ja lõikamiseks kasuta eraldi lõikelaudu, taldrikuid ja kausse. 
  • Toore toidu hoidmiseks kasutatud nõud tuleb enne korralikult pesta, kui asetad sinna juba küpsetatud toitu. 
  • Ka grillides ära puutu juba küpset liha grilltangidega, millega oled tõstnud toorest liha. Õige on küpse liha tõstmiseks kasutada puhtaid tange, kahvlit või labidat.
  • Ära lõika salatit samal lõikelaual, millel oled lõiganud või hoidnud toorest liha või kala.  
  • Pese enne salati valmistamist hoolikalt käed. 
  • Pese hoolikalt puu- ja juurviljad, eriti kui sööd neid toorelt. 

Serveeri kohe! 

  • Ära säilita toitu soojas ning ära serveeri kaua peolaual seisnud ning järgi jäänud toitu uuesti. Toidu hoidmisel soojas hakkavad juba 1-2 tunni jooksul bakterid kiiresti paljunema. 
  • Ohutu on tarbida pastöriseeritud kitsepiima ja piimatooteid, kuna puukentsefaliidi viirus hävib pastöriseerimisel.
  • Soojal suvepäeval järgige hoolega toitude säilitamistingimusi, kuna levinumatele toidumikroobidele on soe temperatuur hea kasvulava. 
  • Kui toote pakendil on ära toodud toote säilitamistingimused, siis tuleb neist säilitamistingimustest kinni pidada.
  • Külmkapi temperatuuri vajava toidu puhul on oluline, et külmahela katkestused (näiteks jahutatud toidu transport kauplusest koju) oleksid võimalikult lühiajalised. Soovitavalt peaks külmkapi temperatuuri vajav toit jõudma koju külmkappi esimese tunni jooksul. 
  • Ärge ladustage liiga palju asju külmkappi. Külmkapis peab olema piisavalt ruumi õhuringluseks. Külmkapi ust hoidke lahti võimalikult lühiajaliselt.
  • Toidu ristsaastumise ja riknemise vältimiseks puhastage piisava sagedusega külmkappi ning teisi toidu ladustamise kohti (näiteks leiva- ja saiakapp). Veenduge, et eemaldate puhastusaine jäägid, mis võivad samuti põhjustada ristsaastumist.
  • Sügavkülmutatud toitu ostes ja tarbides tuleb silmas pidada, et kord juba üles sulanud või sulatatud toitu ei tohi enam uuesti külmutada, kuna see viib toidu kvaliteedi langusele.
  • Ärge tarvitage realiseerimiskuupäeva ületanud toitu!
  • Kuna toidumikroobid vajavad elutegevuseks ning paljunemiseks vett, siis on kuivatatud toiduained nö riknemiskindlamad, kuna neis on vett vähem. Seega on kuuma ilmaga hea tarbida ja näiteks randa kaasa võtta erinevaid kuivatatud ning vähese veesisaldusega tooteid.
  • Toiduained, mida kuumal suvepäeval ei tohi jätta liiga kauaks toatemperatuurile, on näiteks kõikvõimalikud valmistoidud: salatid, võileivad, küpsetatud/grillitud road, kastmed, piim ja piimatooted, liha ja lihatooted, kala ja kalatooted magustoidud ja koogid.
  • Ärge jätke toitu otsese päikesevalguse kätte!
  • Tihti ei ole toidul riknemise märke, kuid tervisele ohtlik võib olla ka toit, mis visuaalsel vaatlusel ja ka süües tundub olevat riknemata ja ohutu. Seega kõrvalekalded säilitamistingimuste täitmisel kannavad endas ohtu, et toidus võivad paljuneda patogeenid, mis on inimeste tervisele ohtlikud. 
  • Kui toidul ilmnevad ebameeldiv maitse ja lõhn või on visuaalselt võimalik näha, et toidu välimus ei ole sellele toidule iseloomulik (kuni selleni välja, et toidul on roiskumise/hallitamise tunnused), siis ei tohi kindlasti seda toitu tarbida.
  • Piknikku või õuepidu pidades kasutage võimalusel toidu jahutatuna hoidmiseks termokaste. Ristsaastamise vältimiseks putukate poolt kasutage toidu hoidmiseks kaanega suletavaid nõusid. Ärge hoidke jahesäilitamist vajavat toitu laual kauem kui paar tundi. 
  • Küpsetage ja grillige liha ja vorste põhjalikult (vältides siiski nende söestumist). Liha sisetemperatuur peab kuumutamisel jõudma vähemalt 70 kraadini.
  • Vältige toore liha kokku puutumist küpsetatud lihaga ning teiste valmistoitudega, mida te enam enne tarvitamist ei kuumuta (näiteks juurviljad, mida kasutate toorsalati valmistamiseks). Võimalusel tarvitage toore toidu töötlemiseks eraldi köögitarbeid ning puhastage korralikult kõik pinnad ja köögitarbed peale igat toiduvalmistamisetappi.
  • Olulised juhtnöörid ennetamaks toidust tulenevaid riske leiate Maailma Tervishoiuorganisatsiooni teabebrošüürilt „Toiduohutuse 5 võtit“ .

Viimati uuendatud 31.12.2020