Saasteaineid võib jagada tinglikult nelja gruppi:
- keskkonnast tulenevad saasteained on keskkonda sattunud tahtlikult või kogemata (eeskätt inimtegevuse tulemusena). Nt raskemetallid ja dioksiinid;
- toidu töötlemisel tekkivad saasteained võivad tekkida toidu valmistamisel või säilitamisel. Nt akrüülamiid, polüaromaatsed süsivesinikud (PAHid), furaan;
- toidu tootmisel tekkivad saasteained esinevad toidus selle tootmise käigus kasutavate ainete jääkidena. Nt taimekaitsevahendite jäägid, veterinaarravimite jäägid;
- looduslikult esinevad toksilised ühendid on ühendid, mida looduslikult toodavad elusorganismid. Nt mükotoksiinid, glükoalkaloidid, mitmesugused taimetoksiinid;
Rohkem infot toidus esinevate saasteainete kohta leiate Maaeluministeeriumi kodulehelt.
Viimati uuendatud 08.09.2022