Mahemesinduses on erilist tähelepanu pööratud mesila asukohale, see peab asuma puhtas keskkonnas ehk paigas, mida 3 kilomeetri raadiuses ümbritsevad põhiliselt mahepõllumajanduslikud või looduslikud alad. Mesilaste taru peab olema valmistatud põhiliselt looduslikust materjalist. Mesilaste söötmiseks on mahemesinduses lubatud kasutada vaid mahemett või mahesuhkrut. Kärjepõhjade valmistamiseks tuleb kasutada mahemesindusest pärinevat vaha. Haiguste ennetamist ja veterinaarravi tehakse üksnes mahepõllumajanduses kasutada lubatud vahenditega.
Mahetoodangu andmete esitamine
Mahepõllumajandusliku toodangu andmed tuleb Põllumajandus- ja Toiduametile esitada 1. veebruariks (Põllumajandusministri määrus nr 25 „Mahepõllumajandusliku tootmise nõuded“). Selle tarbeks tuleb tootjal esitada andmed ettevõttes peetud üleminekuaja läbinud mesilasperede arvu kohta eelmise aasta 31. detsembri seisuga. Samuti tuleb esitada üleminekuaja läbinud mesilastelt saadud mee kogused eelmise aasta kohta. Toodangu andmed saavad tootjad kiirelt ja mugavalt esitada läbi REM kliendiportaali
Maheala kaart annab ülevaate tunnustatud mahepõllumajanduslikust tootmismaast, registreeritud ja potentsiaalsest korjealast ning mahemesilatest.
Kaardirakendus on valminud Põllumajandusameti, Organic Estonia ja Maa-ameti koostöös.
Andmed kajastavad 2020. aasta seisu.
Maheala kaart koosneb neljast kaardikihist:
- Mahepõllumajandusmaa, sh poollooduslike koosluste (PLK) kaardikiht
- Registreeritud mahesaaduste korjeala - korjeala on nii metsaala kui muu mitteharitav ala, millel tootja korjega tegeles
- Potentsiaalne korjeala - RMK alad
- Mahemesilad
Seotud viited
Viimati uuendatud 29.02.2024