Toiduseaduse alla ei kuulu järgmised tegevused:
- oma tarbeks mõeldud tehingud, nt veebipoest toidu tellimine isiklikuks tarbimiseks, ühekordne ja juhuslik toidu müük (nt ostu-müügiportaalides);
- toidu käitlemine haridusasutuses õpilaste õpetamise eesmärgil;
- toidu käitlemine hoolekandeasutuses viibivate isikute õpetamise, arendamise ja abistamise eesmärgil.
Toiduohutuse üldpõhimõtted
- Ohutus – turule viidav toit peab olema ohutu.
- Vastutus – toidukäitlejad vastutavad selle eest, et toit oleks ohutu ja vastaks nõuetele.
- Jälgitavus – toidukäitlejad peavad suutma kiiresti välja selgitada toodete tarnijad ja saajad.
- Ennetamine – toidukäitlejad peavad rakendama enesekontrollisüsteemi.
- Läbipaistvus – kui toidukäitlejal on põhjust arvata, et toit on ohtlik, teavitab ta viivitamata sellest PTA-d.
- Hädaolukorrad – kui toidukäitlejal on põhjust arvata, et toit on ohtlik, kõrvaldab ta selle viivitamata turult.
- Koostöö – toidukäitlejad peavad riskide vähendamiseks tegema koostööd järelevalveasutustega.
Toiduteave.ee juhendid
- Toidu märgistamise käsiraamat
- Toidu jälgitavus
- Toidu säilimisaja määramine I osa
- Toidu säilimisaja määramine II osa
- Toidu säilimisaja määramine III osa
- Toidu keemilised ohud
- Taimsete õlidega seotud keemilised ohud
- Õied toidulaual
- Konservide ohutu toomine
- Puuvilja-, köögivilja-, marja- ning seenekonservide ohutu tootmine
Eesti juhendid
Euroopa Komisjoni ja rahvusvahelised juhendid
Viimati uuendatud 06.02.2024