Toitumisalane teave

Toitumisalase teabe esitamise eesmärk on anda tarbijatele infot toidu energiasisalduse ja toitainete koguste kohta aidates sellega kaasa teadlike toidu valikute tegemisele.

Toitumisalane teave esitatakse 100 g või 100 ml toidu kohta ühes kohas tabelina, numbrid üksteise all. Kui tabeliks ei ole ruumi võib teavet esitada ka üksteise järel.

Toitumisalase teabe esitamisel tuleb järgida tähemärgisuuruse nõuet. 

Toitumisalases teabes esitatud väärtused peavad olema keskmised väärtused, mille aluseks on:

  •     toidu analüüs või
  •     üldiselt kehtivad ja heakskiidetud andmed või
  •     arvutused koostisosade teadaolevate või tegelike keskmiste väärtuste põhjal.

Arvutamiseks saab kasutada toitumise infosüsteemi NutriData rakendusi: 

Kohustuslik toitumisalane teave esitatakse 100 g (või 100 ml) kohta ja see peab sisaldama järgmisi näitajaid järgmises järjestuses:

* Toitumisalases teabes esitatavad suhkrud on kõik monosahhariidid ja disahhariidid, mis toidus sisalduvad (nt glükoos, fruktoos, laktoos, sahharoos, maltoos jne), mitte ainult toidule lisatav suhkur. Suhkrute hulka ei arvestata polüoole.

** Toitumisalase teabes esitatav sool on soolasisalduse ekvivalent, mis arvutatakse toidu üldise naatriumisisalduse põhjal kasutades valemit: sool = naatrium x 2,5

Kui see on asjakohane võib toitumisalase teabe vahetusse lähedusse lisada märke, et soola sisaldus tuleneb ainult loodusliku naatriumi olemasolust.

Energiasisaldus esitatakse alati kilodžaulides (kJ) ja kilokalorites (kcal), märkides esimesele kohale kilodžaulid ning teisele kohale kilokalorid. Toidu energiasisaldus arvutatakse toitainete koguste põhjal kasutades ümberarvutuskoefitsiente.

Näide 1: kohustuslik toitumisalane teave

Näide 2: toitumisalane teave koos vitamiiniga D:

 Näide 3 toitumisalasest teabest koos vabatahtliku energia ja valitud toitainete võrdluskoguse protsendi esitamisega 100 g toote kohta:

Näide 4  toitumisalasest teabest koos vabatahtliku portsjoniteabega ning võrdluskoguse protsendi esitamisega portsjoni kohta:

Näide 5 portsjoni energiasisalduse kordamisest pakendi põhivaateväljal (kohustuslik toitumisalane teave on esitatud nt pakendi tagaküljel):

Portsjon (1 leivake ehk 70 g):

100 g: 1276 kJ / 305 kcal 

* keskmise täiskasvanu võrdluskogusest (8400 kJ / 2000 kcal)

NB! Võrdluskoguse protsendi esitamisel portsjoni kohta (näited 4 ja 5) ei ole nõutud esitada lisateavet „keskmise täiskasvanu võrdluskogusest (8400 kJ/2000 kcal)“, kuid seda võib esitada, et tarbijal oleks protsendi näidust parem aru saada.


Erandina ei ole kohustust toitumisalast teavet esitada järgmistel toitudel:

  •     töötlemata tooted, mis koosnevad ühestainsast koostisosast või koostisosade grupist (nt mesi, muna, fileeritud kala, (sea)hakkliha, (nisu)jahu jt);
  •     töödeldud tooted, mille ainsaks töötlemisviisiks on olnud laagerdamine ja mis koosnevad ühestainsast koostisosast või koostisosade grupist;
  •     joogivesi, karboniseeritud vesi, lõhna- ja maitseaine(te)ga vesi;
  •     joogid, mille etanoolisisaldus on üle 1,2 mahuprotsendi;
  •     maitsetaimed, vürtsid või nende segud;
  •     sool ja soolaasendajad;
  •     lauamagusained;
  •     kohv ja kofeiinivaba kohv (terved või jahvatatud kohvioad), lahustuv kohv, kofeiinivaba lahustuv kohv, siguritooted;
  •     taimetee, marja- ja puuviljatee, tee ja kofeiinivaba tee (ka lahustuv), tee ekstrakt või kofeiinivaba tee ekstrakt, mis ei sisalda muid lisatud koostisosi kui lõhna- ja maitseained (mis ei muuda tee toiteväärtust);
  •     närimiskummid;
  •     fermenditud äädikad ja äädikaasendajad (võivad olla ka lõhna- ja maitseaine(te)ga);
  •     toit (sh käsitööna valmistatud toit), millega tootja varustab väikeses koguses vahetult lõpptarbijat või kohalikku kauplust/toitlustusasutust, kes varustab lõpptarbijat;
  •     toit, mille müügipakendi suurim külg on alla 25 cm2;
  •     lõhna- ja maitseained; lisaained; abiained; toiduensüümid; želatiin; moosipaksendajad; pärm.

Toitumisalase teabe esitamise nõuded ei kohaldu:

  •     toidulisanditele,
  •     looduslikule mineraalveele ja
  •     allikaveele.

Eritoitudel tuleb toitumisalase teabe  esitamisel järgida eelkõige konkreetse eritoidu kohta sätestatud toitumisalase teabe esitamise korda.

Võrdluskogus (Nutrient Reference Value, NRV) on toitumisalase märgistuse eesmärgil kasutatav vitamiinide ja mineraalainete numbriline väärtus, mis tugineb teaduslikele andmetele andes juhiseid toitainete ohutuks tarbimiseks terve inimese puhul.

Eesti keeles kasutatakse mõistet võrdluskogus ka energiasisalduse ja makrotoitainete puhul (inglise k vastavalt Reference Intake, RI).

Energia ja valitud toitainete võrdluskogused täiskasvanutel:

Energia või toitaine Võrdluskogus 
Energia 8400 kJ / 2000 kcal
Rasvad 70 g
Küllastunud rasvhapped 20 g
Süsivesikud 260 g
Suhkrud 90 g
Valgud 50 g
Sool 6 g

Toitumisalases teabes esitada lubatud vitamiinid ja mineraalained (nimetused, ühikud, päevased võrdluskogused)

Vitamiin Võrdluskogus Mineraalaine Võrdluskogus
vitamiin A, µg 800 kaalium, mg 2000
vitamiin D, µg 5 kloriid, mg 800
vitamiin E, mg 12 kaltsium, mg 800
vitamiin K, µg 75  fosfor, mg 700
vitamiin C, mg 80 magneesium, mg 375
tiamiin, mg 1,1 raud, mg 14
riboflaviin, mg 1,4  tsink, mg 10
niatsiin, mg 16 vask, mg 1
vitamiin B6, mg 1,4 mangaan, mg 2
foolhape, µg 200 fluoriid, mg 3,5
vitamiin B12, µg 2,5 seleen, µg 55
biotiin, µg 50 kroom, µg 40
pantoteenhape, mg 6 molübdeen, µg 50
jood, µg 150

Vitamiine ja mineraalaineid tohib välja tuua vaid juhul, kui neid sisaldub toidus märkimisväärses koguses.

Vitamiinide ja mineraalainete märkimisväärne kogus on:

  •     7,5 % päevasest võrdluskogusest 100 ml joogi kohta või
  •     15 % päevasest võrdluskogusest 100 g või 100 ml toidu (v.a joogi) kohta või
  •     15 % päevasest võrdluskogusest pakendi, milles on 1 toiduportsjon, kohta.

Vitamiinide ja mineraalainete kogusele peab olema lisatud % võrdluskogusest, nt: vitamiin D 2,5 µg (50 % päevasest võrdluskogusest) 

Lühendi NRV kasutamine ei ole keelatud. Lühendi kasutamisel tuleb lisada lühendit selgitav tekst.

Toidu energiasisaldus arvutatakse toitainete koguste põhjal kasutades all järgnevaid ümberarvutuskoefitsiente:

Süsivesikud (välja arvatud polüoolid) 17 kJ, 4 kcal/g
Polüoolid 10 kJ, 2,4 kcal/g
Valgud 17 kJ, 4 kcal/g
Rasvad 37 kJ, 9 kcal/g
Salatrimid 25 kJ, 6 kcal/g
Alkohol (etanool) 29 kJ, 7 kcal/g
Orgaanilised happed 13 kJ, 3 kcal/g
Kiudained 8 kJ, 2 kcal/g
Erütritrool 0 kJ, 0 kcal/g

Toitude toitumisalase teabe ümardamissuunised (väljavõte Euroopa Komisjoni juhendist märgistusel esitatud toiteväärtuse lubatud hälvete kohta, punktist 6 tabel 4).

Ümardamissuuniste kasutamine on toidukäitlejatele vabatahtlik.  

Viimati uuendatud 12.03.2021