Mahetoodete töötlemine ja turustamine

Mahetoodete töötlemisel on lubatud kasutada vaid piiratud arvul ja valdavalt looduslikke lisa- ja abiaineid. Välistama peab nii aineid, kui töötlemismeetodeid, mis võiksid olla eksitavad toote tegeliku laadi osas. Töötlemismeetodite valikul peab eelistama bioloogilisi, mehaanilisi ja füüsikalisi meetodeid. Ning tootete koostises peab kasutama mahepõllumajandusest pärit toorainet.
Mahepõllumajandusele viitava märgistusega tooteid võib turustada ainult mahetunnustatud ettevõtja.

Mahetöötlemise, toodete märgistamise ning turustamise põhinõuded on ühesugused kogu Euroopa Liidus ning sätestatud Euroopa Parlamendi ja nõukogu määruses  (EL)  nr 2018/848. Lisaks ELi määrustele reguleerivad Eesti mahepõllumajandust mahepõllumajanduse seadus ja selle rakendusaktid. Mahevaldkonda reguleerivad õigusaktid leiab rubriigist: õigusaktidÜhiseid standardeid järgides tagavad mahepõllumajanduse ahelas ehk kontrolliskeemis osalevad ettevõtjad, et tarbijad võivad olla kindlad, et nende ostetud mahetooted on mahepõllumajanduslikud. 

Kuidas alustada

Igas tootmis-, ettevalmistus- ja turustusetapis peab võtma ennetus- ja ettevaatusmeetmeid ning võetavad meetmed peavad olema kirja pandud.

Seega tuleb ettevõtjal esmalt läbi vaadata oma tegevus alates toorainete ostmisest kuni toodete turustamiseni ning mõelda mida ja kuidas teha, et oleks tagatud mahemäärusega kehtestatud nõuete täitmine. Mõelda tuleb sellele kuidas tagada eristatavus tavatoodetest ning, et mahetooted ei saastuks mahepõllumajanduses  mittelubatud toodete ja ainetega, milliseid puhastusmeetodeid ja vahendeid  kasutada, et puhastamine oleks piisav, kuidas tagada jälgitavus ja kuidas veenduda, et ostetud toorained oleksid mahepõllumajandusest pärit ja kuidas nende vastuvõtmine korraldada, kus hoida ja kes haldab dokumente ning kuidas pidada arvestust läbi kogu protsessi, et oleks tagatud turuleviidavate mahetoodete vastavus mahenõuetele jne. Tegevuse kirjeldus koos ettevaatus ja ennetusmeetmetega tuleb kirjalikult koostada ja seda tuleb ajakohasena hoida. Mahetoodete nõuetekohasuse tagamiseks rakendatavaid tegevusi võib kirjeldada ka ettevõtte enesekontrolliplaanis.

Nii ennetus- ja ettevaatusabinõude rakendamine, kui nende kirjalik koostamine ja ajakohastamine on ettevõtjale Euroopa Liidu mahemäärusega pandud kohustus.

Enne tegevuse alustamist tuleb tutvuda mahevaldkonda reguleerivate õigusaktidega. 

Teadma peab, et mahenõuete kontroll on lisaks kohapeal hetkeolukorra hindamisele, alati ka tagantjärgi kontroll. See tähendab, et kontrollkäikudel kontrollitakse alati seda, mis on toimunud alates eelmisest külastusest kuni praeguseni. Seega on eriti oluline, et iga ettevõtja oma tegevust võimalikult selgelt kirjeldaks ja dokumenteeriks ning säilitaks kõik tõendavad dokumendid (arvestuse pidamise jm. dokumendid) ning tagaks, et dokumendid oleksid kergesti kättesaadavad.

Nimetuses mõisteid "mahe" ja "öko" või nende tuletisi, näiteks "mahepõllumajanduslik" või "ökoloogiline", kui selle põllumajanduslikest koostisosadest on vähemalt 95% pärit mahepõllumajandusest. Ülejäänud 5% põllumajandusest pärit koostisosade kasutamisele on samuti piirangud. Mahetoote koostises on lubatud kasutada vaid Komisjoni rakendusmääruse (EL) 2021/1165 V lisa B osas loetletud mittemahepõllumajanduslikke koostisosi ja kuni 31.detsembrini 2023 ka määruse 889/2008 lisas IX avaneb uues vahekaardis loetletud mittemahepõllumajanduslikke koostisosi. Töödeldud mahetoidu koostise ja lubatud töötlemisviiside kohta loe lähemalt osast: Käitlemine ja müük.

Kõikidele tingimustele vastava mahetoidu müügipakendil peab olema Euroopa Liidu mahelogo, toote koostises olevate põllumajanduslike koostisosade kasvatuspiirkond (kas ELi sisene või Eli väline või Eli sisene ja Eli väline põllumajandus) ning selle järelevalveasutuse kood, kes on kontrollinud ja sertifitseerinud ettevõtja,  kes toote valmistas ja märgistas.

Töödeldud sööta võib turustada mahetootena ja selle märgistusel ja reklaamil kasutada toote nimetuses mõisteid "mahe" ja "öko" näiteks "mahepõllumajanduslik" või "ökoloogiline", kui selle põllumajanduslikku päritolu koostisosad on mahepõllumajanduslikud ja vähemalt 95 % toote kuivainest on mahepõllumajanduslik ning kasutatud on ainult Komisjoni rakendusmääruse (EL) 2021/1165 III lisa A osas loeteletud taimset, vetika, loomset või pärmi päritolu mittemahepõllumajanduslikku söödamaterjali või mikroobset või mineraalset päritolu söödamaterjali ning Komisjoni rakendusmääruse (EL) 2021/1165 III lisa B osas loetletud söödalisaaineid ja abiaineid. 

Mahesööda märgistusel peab olema selle järelevalveasutuse kood, kes on kontrollinud ja sertifitseerinud ettevõtja, kes toote tootis ja märgistas ning toote märgistusel võib kasutada Euroopa Liidu mahelogo. Kui tootel on mahelogo, siis märgitakse ka toote koostises olevate põllumajanduslike koostisosade kasvatuspiirkond (kas ELi sisene või Eli väline või Eli sisene ja Eli väline põllumajandus). Töödeldud mahesööda koostise ja lubatud töötlemisviiside kohta loe lähemalt osast: Käitlemine ja müük.

Mahesööda tunnustamise ja käitlemise kohta saate lugeda siit.

GMO ja ioniseeriva kiirguse kasutamise keeld

Geneetiliselt muundatud organismide (GMO), nendest koosnevate või neid sisaldavate toodete, samuti geneetiliselt muundatud organismidest või nende abil saadud, kuid geneetiliselt muundatud organisme mittesisaldavate toodete ning ioniseeriva kiirguse kasutamine mahepõllumajanduses on keelatud.

Tunnustamine ja teavitamine

Kui ettevõte soovib müüa tooteid viitega mahepõllumajandusele, peab ta olema tunnustatud mahepõllumajanduse seaduse alusel ehk liitunud mahe kontrollsüsteemiga.

Loe veel

Märgistamine

Mahetoidu märgistamiseks võib kasutada sõna «ökoloogiline» või liitsõna, mille täiendsõna on «öko», samuti sõna «mahe» või liitsõna, mille täiendsõna on «mahe». Märgistust võib kasutada toidu puhul, mis on toodetud ja ettevalmistatud mahepõllumajanduse seaduse nõuete kohaselt.

Loe veel

Mahetoitlustamine

Euroopa Liidus (EL) puuduvad ühtsed nõuded mahetoitlustamisele ning Eestis kehtivad riigisisesed nõuded.

Loe veel

Viimati uuendatud 02.11.2023